Форум Іваниці

Теми для публікацій та розмов


Спортивне життя
18 вересня 2019 Григорій Поперека

Торба мудрості
15 серпня 2019 Григорій Поперека

Культура
13 серпня 2019 (краєзнавець)

НОВИНИ
12 липня 2019 Григорій Поперека

Політика і влада
10 червня 2019 ò (к)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Тема: Охорона здоров'я
Цілитель

(Спогад С. Поляка про А. Ворона)


Дідо Андрій сидів на призьбі і трощив горіхи. Його довгі босі ноги впали в молоду кропиву, і я захоплено подумав: ти диви, не жалить! Проте це була лише скромна дрібниця поряд з тим, що розповідали про нього в селі. Челядь поважала і любила його тією любов’ю, що межує зі страхом і забобоном.

Ми привіталися. Баба врочисто почала розказувати старому про мою біду. Я сумирно опустив очі додолу, на свої ноги, рясно вкриті жахливими бородавками. Вони росли і множилися що не день, давно вже я не міг узутися.


Знахар слухав мовчки, дивився кудись попри нас байдужими очима. Тоді я ще не знав, що мудрість завжди трішки байдужа. Дивно, але жодного разу він не глянув на мої ноги - предмет лікування. Лише прогугнявив:

- Ти, Марто, йди. Дітвак най лишиться.

Баба поклала на поріг пляшку молока і кусень сала, пішла собі.

Ми довго стояли один проти одного. Старий пильно вивчав мене і, здавалося, що моя маленька постать розтопилася в цих глибоких вицвілих очах. Раптом горіх випав з його руки і цоркнув об дошку. Я мов би прокинувся. Тим часом дід схопив мене, переляканого, за вуха і наблизив до свого лиця так, що наші брови майже торкалися.

-Я тебе злікую, - прошипів таємниче. - Хочеш?

-Угу.

Дуже хочеш? -Угу.

Маєш вчинити єдне невелике діло. Добре? -Угу.

- Випросиш у попаді картоплину. Розітнеш її, одну половину з’їж, сирою, другу посади в городі. Кожен день поливай її досвіта і перед заходом сонця. Гадкуй! То буде твоє здоров’я. Коли картопля проросте, бородавки щезнуть. Все! Іди собі.

Знахар підняв горіх і мене більше не помічав. З тривожною бентегою кинувся я геть від глиняної халупи. Цілу ніч не йшов з думок дідо у довгій білій сорочці, клекотала його дивна бесіда.

Я зробив усе так, як він велів. А через два тижні заповітна картоплина пустила пагінець. У світанковому присмерку розглядав я свої зарошені ноги. Бородавок не було. Жодної.

24 квітня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Тема: Охорона здоров'я

ОБЕРЕЖНО СПЕКА!!!!!

   На останній місяць нинішнього, незвично теплого літа,  українські синоптики віщують нові температурні рекорди. За прогнозом Укргідрометцентру, в багатьох регіонах повітря може нагрітися до + 42 градусів.

Головний синоптик України Микола Кульбіда запевняє, що спека протримається в Україні принаймні до середини серпня.

'Чим можна пояснити таку спеку? По-перше, конкретною синоптичною ситуацією, яка вже тривалий час, починаючи з червня, практично не змінюється, і яка створює умови для переміщення повітряних мас з території середньої та нижньої Волги і Північного Кавказу. Саме над цими територіями в значній мірі обезлісненими, степовими, створюються всі умови для прогрівання приземного шару повітря до температур від 40 до 43 градусів', - каже голова Укгідрометцентру, зазначаючи, що східні та південно-східні області України вже в липні відчули на собі прибуття розпечених повітряних потоків із сусідньої Росії. У Луганську вже була зафіксована температура +42.

Думаю, що в серпні якраз на території України, згідно розрахунків, мають відмічатися найвищі для цього року температури повітря, які можуть досягати відмітки в 40-42 градуси у більшості регіонів, за винятком західних областей', - прогнозує головний синоптик, однак не виключає, що у третій декаді серпня, «виходячи з досвіду попередніх років, можуть бути досить різкі зміни погодних умов, пов’язаних зі зміною повітряних мас

Ціла низка інших українських областей, за словами Кульбіди, відчують ще більшу спеку трохи згодом.

'Думаю, що в серпні якраз на території України, згідно розрахунків, мають відмічатися найвищі для цього року температури повітря, які можуть досягати відмітки в 40-42 градуси у більшості регіонів, за винятком західних областей', - прогнозує головний синоптик, однак не виключає, що у третій декаді серпня, «виходячи з досвіду попередніх років, можуть бути досить різкі зміни погодних умов, пов’язаних зі зміною повітряних мас'.

Незвично спекотна для України погода з температурою понад +30 спостерігається майже на всій її території понад місяць. 18 липня у Києві було побито 129-річний температурний рекорд. Вперше з 1881 року повітря в столиці розпеклося до 35,3 градуса.

 

         Рекомендації Міністерства охорони здоров‘я

Оскільки погода цього літа не характерна для України, Міністерство охорони здоров‘я порадило, що треба робити, аби послабити негативний вплив спеки на людський організм.

Санітарна служба рекомендує зокрема застосовувати сонцезахисні пристрої на вікнах, якщо вікна зроблені не з тонованого скла. Медики радять також користуватися централізованими системами кондиціонування, охолодження та вентиляції в будинках, використовувати повітряні завіси на входах до будинку.

Працівникам з хронічною патологією, особливо серцево-судинної системи, необхідно проконсультуватися з лікарем та виконувати його рекомендації. З метою профілактики порушень водно-сольового балансу вода повинна містити мінеральні солі та мікроелементи. Для профілактики порушень імунної системи рекомендована вітамінопрофілактика та овочеві дієти

Роботодавцям рекомендують регулювати режим праці (скорочення робочого дня, зміна його початку та закінчення, використання кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітрообміну). Збільшити обідню перерву працівників до 3-4 годин, виключивши роботу в найспекотніший період з 13 до 16 години. Роботу, що потребує великих фізичних зусиль та відповідно супроводжується виділенням тепла організмом людини, МОЗ радить планувати на вранішні або вечірні години.

'Працівникам з хронічною патологією, особливо серцево-судинної системи, необхідно проконсультуватися з лікарем та виконувати його рекомендації. З метою профілактики порушень водно-сольового балансу вода повинна містити мінеральні солі та мікроелементи. Для профілактики порушень імунної системи рекомендована вітамінопрофілактика та овочеві дієти', - радить санітарна служба Міністерства охорони здоров‘я.

31 липня 2010


1


  Закрити  
  Закрити